jueves, 20 de enero de 2011

L'esquinç de turmell


L’articulació del turmell està formada per la tíbia, el peronés l’astràgal i el calcani, aquests ossos contacten entre si a través d’articulacions, l’estabilitat de les quals està determinada per lligaments i músculs.

Quan ens fem un esquinç de turmell, el peu fa un moviment brusc en supinació, és a dir, que la planta va cap a dins, i ens recolzem amb la revora externa del peu.  Aquest moviment lesional provoca l’estirament dels lligaments astragal-peroneal anterior i sovint del calcani-peroneal, depenent del nombre i de la intensitat de la lesió, l’esquinç es classifica segons grau I, II o III, sent aquest últim el més greu.

Immediatament després de la lesió, la cara externa del turmell s’inflama, augmenta de temperatura i pot adquirir un to vermellós, és aconsellable l’aplicació de gel a partir d’aquest moment ja que així podem disminuir la sensació de dolor i reduir els efectes de la inflamació. S’ha de tenir amb compte que el gel no l’hem d’aplicar directament sobre la pell, per evitar cremades, i que el temps d’aplicació ha se ser entre 12 i 25 minuts  per aconseguir l’efecte desitjat.

Els primers dies després de la lesió, convé tenir el peu immobilitzat, el grau de restricció de la mobilitat estarà determinat pel grau de lesió, així doncs, convé que els casos més greus no rebin càrrega, mentre que els mes lleus podran recolzar parcialment el pes del cos.

El tractament de fisioteràpia inicialment està basat el la recuperació de les parts toves, és a dir, dels lligaments i dels músculs peroneos  que han patit l’estirament, i de recuperar la mobilitat de totes les estructures (articulacions, músculs,tendons, nervis i càpsules articulars) des del peu al genoll, ja que hi ha molts elements que intervenen en la seva mobilitat funcional.
El següent pas és el de recuperar l’estabilitat del turmell a través de la reeducació de les estructures que el fan estable, aquest treball es basa en la propiocepció, que són les “sensacions” que rebem del nostre cos. Aquesta part del tractament és una de les claus per evitar que aquest tipus de lesió es torni a repetir.