miércoles, 3 de noviembre de 2010

Tai Txi Txuan (Introducció)

El nom complet d’allò que s’entén per Tai Txi  és Tai Txi Txuan, format por dos mots: Txuan, que vol dir puny, i Tai txi, que correspon a l’anagrama:

Així doncs, es pot traduir com el “combat basat en el ying i el yang”.
Aquests dos conceptes units requereixen una explicació més detallada que s’anirà exposant a les properes entrades, ja que de forma genèrica, es té un concepte restringit del tai txi txuan. D’entrada,  convé destacar que el tai txi txuan, com a art oriental, ofereix un ampli ventall de possibilitats que poden englobar-se en tres aspectes: físic, mental i marcial, totalment units entre ells. Els moviments encadenats, lents, suaus i harmònic fan del tai txi un art de l’equilibri, de l’equilibri físic, energètic i emocional.

L’actual sistema de vida ha provocat que cada cop hi ha més gent que pateix estats d’estrès que es manifesten habitualment en forma de mals d’esquena, de cap, estats de insomni, apatia, pessimisme, irritabilitat, etc. Es fa evident una necessitat de trobar un mitjà de control que permeti sentir el cos relaxat i la ment descansada. La pràctica del tai txi ofereix la possibilitat d’apropar-nos a aquests estats, millorant la nostra qualitat de vida de forma rellevant.

El practicant de tai txi (de qualsevol edat) sempre es trobarà dins dels límits del seu cos sense excessiu desgast ni esgotament, permetent d’aquesta manera alliberar tensions, curar lesions físiques i eliminar amb el temps problemes d’esquena i articulars, a més a més augmentar la flexibilitat i millorar la capacitat pulmonar. En aquests beneficis convé afegir que el tai txi es converteix també en una poderosa forma de meditació en moviment.
La majoria de la gent ho practica per relaxar-se i gaudir d’una bona salut però atenent-nos al seu nom i origen, el tai txi és també un art marcial summament efectiu, la qual cosa li dona un valor afegit a l’hora de practicar-lo. 

Ramon Barrio da Silva