domingo, 5 de junio de 2011

AC fisioteràpia i C.A.S.S. col·laboren en el pla de formació continuada


Durant els dies 18 i 25 de Maig, al Centre AC Fisioteràpia, s`han impartit els cursos “Nafres per pressió: Prevenció i tractament”  i “ Manutenció Manual de Malalts”.
Aquests cursos s`emmarquen dins el pla de formació continuada que el Centre d`Assistència Sòcio Sanitària (CASS), imparteix al personal d`atenció domiciliària, a  fi de formar-los en les tècniques i habilitats necessàries en  temes assistencials, per tal de continuar oferint un servei de màxima qualitat als seus usuaris.
En aquesta edició hi han assistit personal del Centre d`Assistència Sòcio Sanitària (CASS) i d`ONCOLLIGA Terrassa.
El curs de “ Manutenció Manual de Malalts” centrat en com s`han de mobilitzar les persones, tenint en compte la postura del cuidador i del pacient, l`ha impartit el Sr. Albert Carrère, Diplomat en Fisioteràpia i Tècnic Superior en P.R.L., mentre que el curs de “Nafres per pressió: prevenció i tractament” ha estat impartit per el Sr. Francesc de Rivas, director assistencial de CASS.

miércoles, 20 de abril de 2011

Classes de Pilates a AC fisioteràpia

El Mètode Pilates  és un sistema d'entrenament físic inventat a principis del segle XX per l'alemany Joseph Pilates. Es basa essencialment en el treball dels músculs centrals amb la finalitat de reforçar els abdominals profunds i el sòl pèlvic, entre d’altres. Aquest grup muscular ens ajuda a mantenir l'equilibri del cos i l’estabilitat de la columna vertebral. Els exercicis es centren en moviments controlats, molt conscients i coordinats amb la respiració, amb la finalitat de crear un cos harmoniós, coordinat, musculat i flexible. És un esport molt tècnic, on la correcta execució dels diferents elements que composen cada exercici és més important que el nombre de repeticions o sèries.

“El benestar físic es el primer pas per arribar a la felicitat.” JOSEPH PILATES

Beneficis Específics de Pilates:
    Control corporal
    Tonificació abdominal
    Reforç muscular
    Control de la respiració
    Prevenció de lesions
    Augment de l’elasticitat

Les classes es realitzen en grups reduïts i amb atenció personalitzada!


Laura Pañella




jueves, 20 de enero de 2011

L'esquinç de turmell


L’articulació del turmell està formada per la tíbia, el peronés l’astràgal i el calcani, aquests ossos contacten entre si a través d’articulacions, l’estabilitat de les quals està determinada per lligaments i músculs.

Quan ens fem un esquinç de turmell, el peu fa un moviment brusc en supinació, és a dir, que la planta va cap a dins, i ens recolzem amb la revora externa del peu.  Aquest moviment lesional provoca l’estirament dels lligaments astragal-peroneal anterior i sovint del calcani-peroneal, depenent del nombre i de la intensitat de la lesió, l’esquinç es classifica segons grau I, II o III, sent aquest últim el més greu.

Immediatament després de la lesió, la cara externa del turmell s’inflama, augmenta de temperatura i pot adquirir un to vermellós, és aconsellable l’aplicació de gel a partir d’aquest moment ja que així podem disminuir la sensació de dolor i reduir els efectes de la inflamació. S’ha de tenir amb compte que el gel no l’hem d’aplicar directament sobre la pell, per evitar cremades, i que el temps d’aplicació ha se ser entre 12 i 25 minuts  per aconseguir l’efecte desitjat.

Els primers dies després de la lesió, convé tenir el peu immobilitzat, el grau de restricció de la mobilitat estarà determinat pel grau de lesió, així doncs, convé que els casos més greus no rebin càrrega, mentre que els mes lleus podran recolzar parcialment el pes del cos.

El tractament de fisioteràpia inicialment està basat el la recuperació de les parts toves, és a dir, dels lligaments i dels músculs peroneos  que han patit l’estirament, i de recuperar la mobilitat de totes les estructures (articulacions, músculs,tendons, nervis i càpsules articulars) des del peu al genoll, ja que hi ha molts elements que intervenen en la seva mobilitat funcional.
El següent pas és el de recuperar l’estabilitat del turmell a través de la reeducació de les estructures que el fan estable, aquest treball es basa en la propiocepció, que són les “sensacions” que rebem del nostre cos. Aquesta part del tractament és una de les claus per evitar que aquest tipus de lesió es torni a repetir.