martes, 19 de octubre de 2010

La postura bípeda i el mal d'esquena


Sovint, els fisioterapeutes sentim que els nostres pacients es queixen de mal d’esquena. És una de les dolències  més freqüents a les nostres consultes, i és que les estadístiques afirmen que un 30% de la població en actiu pateix mal d’esquena crònic i que un 90% de la població patirà de mal d’esquena almenys un cop al llarg de la seva vida.

Perquè tenim mal d’esquena?
El primer dels motius és l’herència evolutiva. La nostra postura bípeda, és a dir, caminar amb les extremitats inferiors, ens ha permès desenvolupar les capacitats per arribar a ser l’Homo Sapiens. Aquest fet ens va permetre, en primer lloc, poder tenir les mans lliures per transportar aliments i més endavant ens va permetre desenvolupar les habilitats tècniques amb les mans per poder manipular i fabricar estris.
Com a conseqüència d’alliberar les mans per desplaçar-nos, el esser humà ha assumit els inconvenients d’aquesta postura. Per començar, la postura bípeda ens deixa els òrgans vitals  (cor i pulmons) i el sistema reproductor molt vulnerables davant d’un atac frontal. En segon lloc, anatòmicament estem “descompensats” en quan als músculs de la cara anterior i posterior del cos. A la cara anterior hi trobem un menor nombre de músculs i de característiques més dèbils. En canvi, a la cara posterior, el nombre de músculs és molt més elevat i en gran part són músculs potents i més fibrosos, és a dir, poc elàstics. Aquesta disposició afavoreix a que la marxa, el caminar, ens sigui més fàcil.

El segon dels motius del mal d’esquena és individual. Es basa en l’estàtica i la dinàmica. La postura estàtica és la morfologia externa de la persona, com estem fets cadascú de nosaltres. Cada persona té unes característiques posturals que són evidents a simple vista per qui les sap veure. Moltes vegades el fisioterapeuta fa evidents trets posturals que el propi pacient ni s’hi havia fixat mai i és que som uns grans desconeixedors del què passa al nostre cos. Així doncs, els fisioterapeutes podem determinar quines zones tenen major risc de patir alguna patologia o es troben en una situació potencialment “conflictiva”. Finalment, la dinàmica són els hàbits posturals que tenim, significa: de quina manera utilitzem el nostre cos? Aquí hi intervenen factors com la postura que adoptem per treballar, la posició per dormir, si fem esport... Aquests són alguns dels factors ens influenciaran en la nostra mobilitat general i ens poden predisposar a patir aquest tipus de dolències.